Egy egyszerű egyetemista elképzelései

Hogyan kezdjünk neki az orosznak?

Hogyan kezdjünk neki az orosznak?

Az első hónap eredményei (MÁRCIUS)

2016. április 02. - Vihlop

Hogy pontosan március hányadikán kezdtem meg a tényleges orosz tanulást, azt nem tudom... Viszont azt tudom, hogy az ötlet márciusban jött, hogy elkezdjek tanulni. Innentől a semmiből kellett megteremteni mindent ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhesse az ember a tanulást (például: nyelvismertetők olvasása, hogy tudja az ember mire számítson), ezért semmiképpen sem mondanám, hogy a hónap fele kárba ment, mert nem tanulással töltöttem.

A legnagyobb eredménye a hónapnak: lefektettem a céljaimat, elrendeztem magamban mindent, lelkileg felkészültem és megteremtettem magamnak a nyelvtanulás feltételeit (első nyelvkönyv rendelés, netes oldalak szortírozása, nyelvtani áttekintők).

A további eredményeim pedig a következők:

Először is felvázolom mi volt az elképzelésem a sorrenddel! Tehát ugye vannak ezek a cirill betűk, amiket meg kell tanulni, ez az alap. Ha megtanulunk olvasni az egy jó dolog, utána viszont meg kell tanulnunk gépelni is, ugyanis az orosz karakterek nem ott vannak a billentyűzeten, ahol elvárnánk tőlük, hogy legyenek. Ezután pedig nem árt megtanulni mindjárt a legelején kézzel is írni-olvasni, mert ez megkerülhetetlen, és jobb már rögtön az elején letudni. Nem?! Ezután a megtanultakat meg kell tanulnunk kiejteni. Ez egy nagyon izgalmas rész, és nem szabad gyorsan letudni. Foglalkozni kell vele minden nap legalább 10 percet, hogy jól rögzüljenek. Inkább most az elején haladjunk lassan, minthogy később rossz kiejtéssel rögzüljön be egy-két szó, mert tapasztalat, hogy azokat csak komoly erőfeszítéssel írthatjuk ki elménkből.

Cirill abc:

Nyomtatott karakterek felismerése és gépelése, kézzel írott karakterek felismerése és gyakorlása. Aki oroszul tanul, az két abc-t tanul: a nyomtatottat, és a kézzel írt abc-t. Nincs mese, nyelvvizsgán kézzel írunk. Ez bevallom őszintén pont annyira zavaró és lehangoló mint amennyire hangzik, és jó pár anyázással töltött percet szült, viszont 1 hét extenzív tanulás alatt teljesen hozzá lehet szokni ahhoz a tényhez, hogy az oroszban az m = t, a p = r és a többi.

Olvasás:

Még nem megy a folyékony olvasás, mert néha el-elidőzöm a szótagok kibogarászásával, viszont ez az idő hétről hétre csökkent szerencsére, ami nagyon megdobja a motivációmat.

Ismerkedés a hangsúlyozással:

Az oroszban egy szón belül bárhová eshet a hangsúly, ez egy olyan dolog, amit külön meg kell tanulni a szavakhoz. Sokszor ötletem sincs, hogy egy adott szón belül melyik szótagra eshez a hangsúly, viszont az egész koncepcióját már megértettem, és megszoktam. Innentől már csak tanulni, tanulni, tanulni.

Kiejtés:

A

В

Б

Г

Д

Е

Ё

Ж

З

Л

М

Н

О

П

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ь

Ы

Ъ

Э

Ю

Я

 

 

Úgy érzem az összes betű kiejtése azon a szinten van, amit elvárnék magamtól kezdőként, kivéve talán a fránya L betűé. Ami nehézséget okozott kezdetben: Л Щ Ы. Két mássalhangzó és egy magánhangzó. Ezek közül a legkönyebbnek tűnt a Ы ejtése, azonban alkalmazni természetesen nehezebben kivetelezhető, de gyakorlat teszi a mestert..Az  Л Щ betűk lágy párjainak ejtése először nagyon szokatlan, viszont egy nap alatt hozzá lehet szokni, a megfelelő audi anyagok hallgatásával, és gyakorlással. Ne féljen senki idétlen hangokat kiadni gyakorlás gyanánt, megtérül! 

A koncepcióm itt is ugyanaz volt mint a hangsúlyozásnál: ismerkedés, semmi komoly. Megtanultam hogyan lehet kiadni ezeket a hangokat, vagy legalábbis hogyan kéne körül-belül, és majd audio anyagok hallgatása közben csiszolódni fog ez, főleg ha a hallgatást még stílusosan önmagamban beszéléssel egészítem ki.

Szókincs:

Névmások, köszönések, udvarias kifejezések, számolás 0-10.

50 szó alatt van jelenleg a szókincsem, mivel ez esett a hónap végére, és a prioritásban is hátrébb volt.

A továbbiak:

Sajnos pont most van zh időszak egyetemen, így rövid időre búcsút kell mondanom az orosszal töltött perceknek. Ezt már csak azért is megtehetem, mert nincs akkora szókincsem, aminek ápolására időt kellene fordítanom. Tehát ez egy nagy pozitívum így a kezdetek kezdetén.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjunkoroszul.blog.hu/api/trackback/id/tr98555578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása