Egy egyszerű egyetemista elképzelései

Hogyan kezdjünk neki az orosznak?

Hogyan kezdjünk neki az orosznak?

A cél, célok, célokról általában

2016. március 21. - Vihlop

Mi célja lehetne egy embernek egy nyelvvel? Hát hogy megtanulja, igaz? Na igen, de mit jelent ez a szó? Hogyan, s mennyire tanulja meg? Mivel mérhető a cél, ami segítségével tudja az illető, hogy elérte a kitűzött célját?

KONKRETIZÁLÁS!

Fontos, hogy csak olyan célokat tűzzünk ki, amik:

- reálisak

- egyértelműek

- mérhetőek

Én a kitűzött céljaimat egy word dokumentumban összesítettem kezdetben, és ilyesmik szerepeltek rajta a teljesség igénye nélkül (és a hibák):

- Cirill abc    -> Öhm igen, van ilyen, hogy cirill abc. Mivan vele? :D Olvasni, írni vagy mit szeretnék vele csinálni?

- Kiejtés      -> Minek a kiejtése? Betűké, szavaké vagy mi? 

Helyesen így néznek ki ezek a célok:

Cirill abc: nyomtatott és írott betűk felismerése

- Kiejtés: ь és ъ használatának megértése, ы kiejtésének gyakorlása

Egy teljesen kezdőnek természetesen fogalma sincs a fentebb leírt 3 szimbólum létezéséről, és létjogosultságáról. Ezeket nem is rögtön a tanulási fázis megkezdése előtt tűztem ki célnak. Tanulás közben sok mindenre jön rá az ember, például arra, hogy mi az, amit nehéznek talál elsőre, vagy mi az, ami nem megy neki úgy ahogy kéne, stb. így ezek gyakorlására külön időt érdemes szakítania. 

 

Ezek az én (jelenlegi) céljaim:

Kitűzött célok:

100 orosz nyelvű komment megértése Youtube/facebook

3 igeidő gyakorlott alkalmazása

1 db 10 perces monológban egy adott témáról saját gondolatok kifejezése (videó formában lesz felvéve)

10 különböző embertől származó, legalább 25 perces audio anyag lényegének megértése ÉS összefoglalása élőszóban magyarul

5 film oroszul nézése és megértése felirattal

3 orosz könyv elolvasása és megértése

5-5 db 30 perces összefüggő beszélgetés egy anyanyelvűvel bármilyen témákról SZÓBAN és ÍRÁSBAN

60.000 percnyi audio anyag meghallgatása

10 orosz nyelvű levél írása

2000 orosz szó ismerete (nem tudom még pontosan mi alapján tudnám ezt mérni)

NYELVVIZSGA elvégzése középfokon

 

Magyarázat:

Ezek a célok a (jelenlegi) álláspontom szerint nagyon fontosak egy nyelv elsajátításában. Tehát szükség van megfelelő mennyiségű hallgatásra, olvasásra, választékos fogalmazásra, nyelvtanra, megfelelő szókincsre, és beszélgetésre anyanyelvűekkel (tőlük tanuljuk meg, hogy hogyan használják a valóságban a nyelvet amit tanulunk).

A film és audio anyag között különbséget kell tenni, hiszen az ember filmnézés közben többnyire a szavak, mondatok megértése nélkül is tudja értelmezni az adott szituációt, míg egy audio anyagnál (pl.: zene, podcast, random Youtube videó) pusztán abban reménykedhetünk, hogy kihalljuk a megfelelő szavakat.

Egy nagyon fontos dolog:

Nem szégyen változtatni a (rész)célokon. Természetesen a legfőbb célom egy nyelvvizsga letétele középfokon, méghozzá szép eredménnyel, ezen nem változtatok (bár csábít a gondolat, hogy felsőfokút célozzak meg, mivel imádom a kihívásokat). De a tanulási fázisban lehet rájövök még, hogy írtam ebbe a táblazatba teljesen felesleges dolgokat is, amikről ha kiderülnek, hogy csak hátráltatnának, akkor ki is vágom őket egyből. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdjunkoroszul.blog.hu/api/trackback/id/tr308510572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása